Barnyoga

Tryck på länken för att hoppa dit på sidan.


Barnyoga

barnyoga aug 2018
Drop in!

Start:  Onsdagar tom v.43

Tid: 16.30-17.45

Ålder: från ca 5-12 år

Avgift: 120 kr/gång

Plats: Yogashala i Harmoni, Artillerig. 7 Östersund.

Till Facebook-eventet

Sama Yoga är en mjuk yogaform som lärs ut intuitivt från hjärtat. Detta gäller även barnyogan.

 • Vi utforskar de fem elementen, eld, jord, luft, vatten och rymd med våra kroppar och våra fem sinnen.
 • Vi övar balans, koordination och rörlighet.
 • Vi hittar in till en djup och balanserad andning.
 • Vi lär några tankeverktyg som ”Den inre vännen”.
 • Vi slappnar av.
 • Vi ger varandra massage när gruppen är trygg.

Anmälan: maila annastinasyoga@gmail.com eller smsa/ring 0703233050

Välkomna alla barn som ni är! ❤

 


Yoga för skolor och grupper

23319135_492512721147896_6612034797778063165_n

 

I grundskolan med elever i åk 1-3, 4-5, 6-7 eller elever i åk 8-9.

 • 20-60 minuter, som består av fysisk yoga, andningsövningar, avslappning och/eller massage. Vi utgår från elevens plats vid bänken.
 • 60-90 minuter, som består av fysisk yoga, andningsövningar, avslappning och/eller massage. Vi är på yogamattor på golvet.
 • En eller två dagar á 4 timmar, för >15 elever.

Barnyogan i skolor är fri från referenser till chakran, mantran och hinduisk mytologi och på så vis väl anpassad till det svenska skolsystemet. Den är grundad på modern medicinsk vetenskap och mindfulnessmetoder som motverkar stress och stärker känsloreglering, koncentration och kroppsmedvetenhet.

Pris 1200kr / 60 min reducerat pris för flera timmar i följd.


Utbildning för pedagoger

Önskar dins skola utbildning i avslappning. AnnaStinas nystartade verksamhet REST – Relaxation Education for Teachers & Students utbildar pedagoger, elever och föräldrar. REST har en egen hemsida här.

VI ARBETAR FRÅN HJÄRTAT-3


Bakgrund

I mitt yrke som grundskolelärare möter jag mycket stress bland elever och brist på platser och sammanhang där de kan vila. Jag såg många elever med stora svårigheter att fokusera, slappna av i axlar och ibland även en brist i att behandla varandra med värme och omtanke. Jag vet hur mycket yogan har hjälpt mig och vilka effekter som yogan har och ville ge eleverna detta. Jag vill öka barnens motivation till att lära.

Jag började på ”Elevens val” med en kurs jag kallade ”Body & Mind” senare ”Avslappning” då den var mycket uppskattad av de som kom vågade jag prova att ta med elevmassage i den ordinarie undervisningen. När jag såg hur stor possetivt effekt denna stund fick för arbetsro och klimatet i klassrummet började jag arbeta på ett upplägg för att dela med pedagoger.


Pedagogisk bakgrund

AnnaStina Örn är Legitimerad Slöjd och bildlärare för Grundskolan och diplomerad Samayogalärare samt har gått grundutbildningen i Drömmen om det goda.


Elev citat

Innan yogan kände jag mig stressad över skolan men nu så känns det bra och lugnt – Elev åk 7

Jag var väldigt stel i början men du känner jag att kroppen är varm jag är inte trött längre på de (vist är jag lite trött efter att ha vilat så mycket, men kroppen känner sig pigg) – Elev åk 7

De va kul och man kunde verkligen slappna av och glömma alla problem och få ta de lugnt ett tag – Elev åk 7

På frågan Varför kan avslappning vara bra att göra i skolan varje dag? svarade elever:

 • För att man ska lungna ner sig och koppla på hjärnan igen – Elev åk 7
 • Det är skönt att börja slöjden med avslappning, man kände lugnheten i kroppen – Elev åk 8
 • Avslappning kan vara bra att göra i skolan varje dag för att alla blir lugna och man får bättre arbetsmiljö också. – Elev åk 8
 • Personen som får massage/avslappning kan bli mer lungn och fouserad i skolan – Elev åk 8
 • Man får en lugn känsla och man blir mer peppad inför dagen. – Elev åk 8
 • Man blir avslappnad och kan fokusera – Elev åk 8
 • Därför då kan man koncentrera sig mycket bättre – Elev åk 8
 • Efteråt känner jag mig mindre stressad och mer lugn i kroppen – Elev åk 9
 • Så att eleven kan vara mer fokuserad och må bättre i kroppen . – Elev högstadiet
 • Många brukar vara stressade och visa behöver lugnet för att klara skolan. – Elev högstadiet

Elever som inspirerats – en intervju

Det är inte bara det att jag ser skillnad på gruppen efter att jag gjort avslappning av med eleverna, att de jobbar bättre och är lugnare. Andra roliga saker händer även. En elev valde att skapade en logotyp med inspiration från mitt utövande. Två andra elever valde att intervjuade mig om Yoga i sitt arbete på religionen. Så här skrev de sedan. Ett utdrag.

”Vi intervjuade en lärare här på Torvallaskolan som gör yoga och meditation. Hon har haft body and mind som hon kallar det här på skolan då vi elever fått välja det på elevens val. Då har hon lärt ut några yogapositioner och haft avslappningsövningar. Vi har transkriberat intervjun och detta är vad hon sa:

Hon upptäckte meditation när hon gick på gymnasiet då en lärare där hade kurser i meditation. Hon tyckte det var skönt för att hon kände ett lugn och hon mådde bra av det. Det var därför hon fortsatte med meditation och när hon var ungefär 24 år började hon med fysiskt yoga. I början gjorde hon det för sig själv men sedan ville hon dela med sig av det till andra så då utbildade hon sig som yogalärare.

Hon berättar att hon gärna skulle vilja göra det ännu mer och gärna mer i skolan också för hon tror att det skulle kunna hjälpa andra eftersom det hjälpt henne. När hon gjort här i skolan berättar hon att hon tagit från något som heter ”drömmen om det goda” vilket är en organisation som tagit fram övningar som passar för just skolan och läroplanen. I skolan får man ju inte utöva någon slags religon och därför passar drömmen om det goda bra i skolan. Men när hon gör meditation privat är det mer en spirituell praktik. Med spirituell menar hon att man provar att göra så gott man kan för sig själv, för andra och för världen. Alltså att man försöker bli en bättre människa. Med meditation tycker hon att man övar på insikten att det man säger och gör faktiskt påverkar andra människor både negativt eller positivt. Hon berättar att de fysiska rörelserna gör man för att öppna upp kroppen så att blodet kan cirkulera så att man mår bättre och kan bli en bättre människa och ha mer kontroll över sina känslor.

På morgonen gör hon något som kallas podja då man tackar de olika elementen. T ex tackar man att jorden finns, att vi får vara här och på så sätt kan man bli mer rädd om jorden och ta hand om den för att man blir tacksam. Hon berättar att de som är skeptisk mot meditation kanske inte vill prova för att de har en bild av ”religon” som är att det finns regler om vad man inte får göra och att man måste gå till kyrkan t ex. Men i Indien där yogan kommer ifrån göra människorna det för sin egen skull för att de mår bra av det och inte för att följa någon Gud som säger åt dem vad man ska göra. Anna-Stina är med i en tradition som hon kallar det och det innebär att hon har en lärare som har en lärare osv som lär ut samma saker. Där har hon fått lära sig att aldrig göra något som inte känns bra.”


Privatklass för barn, ungdom

Ta kontakt via här för mer information och bokning.


Privatklass för vuxen, pedagog eller förälder

Ta kontakt via här för mer information och bokning.